Mariette Manktelow
  • Hem
  • Forskning
  • Linnéprojekt
  • Blomföredrag
  • Publikationer
  • Övrigt
  • Nyhetsblogg

50-årsjubileum i Alsike kloster

10/15/2014

0 Kommentarer

 
Picture
I söndags var det 50-årsjubileum i Alsike kloster. HelgeAndssystrarna flyttade in i Alsike gamla skola den 7 oktober 1964. Jag har arbetat i två år som projektkoordinator för en utbyggnad av klostret till Alsike klosterby. Syster Marianne sade till mig att om jag klarade av Linnéjubileet skulle jag lätt klara av det här projektet. Så var den saken avgjord. Leader Upplandsbygd har ställt upp med finansiering för en förstudie. Det har varit både spännande och utmanande att vara projektkoordinator för ett byggprojekt och jag har lärt mig massor. Efter två år kan jag konstatera att vi faktiskt har kommit någonstans, ja vi har nått de mål vi skulle nå. Från 2015 är vi mogna att börja bygga. Så nu ska vi koncentrera oss på att söka medel. Det behövs allt som allt 19 miljoner kronor.

Syster Marianne utsåg mig också till jubileumskoordinator för det stora 50-årsjubileet, så jag hade rätt mycket att göra inför jubileumshelgen. Men det var så många kompetenta personer inblandade. Under själva helgen gick allt som på räls. Vi hade först en vacker mässa tillsammans. Sedan gick vi i procession till den mark som klosterbyn ska byggas på och den välsignades av Ärkebiskop emeritus Gunnar Weman. Efter det blev det en fest med massor av rätter från världens alla hörn, skänkta av människor som blivit hjälpta av klostret.

Här är en bild från helgen som jag gillar. Den är tagen av jubileumsfotografen Henrik Olsson under välsignelsen av marken som klosterbyn ska ligga på. Här ser vi alla tre systrarna samlade med Erik Ullenhag, som tills helt nyligen var integrationsminister. I förgrunden syns Kyrkoherden i Knivsta pastorat, Anders Johansson. HelgeAndssystrarna bekänner sig till Svenska kyrkan, men klostret är en självständig enhet och är inte underställd Svenska kyrkan. De har öppnat sitt kloster för flyktingar som hamnat i kläm i den svenska statsapparaten och har ideliga diskussioner och rättsmål igång med Migrationsverket för att förklara vad som gått fel. Den här bilden visar att kärleken och vänskapen går över alla gränser och när det är jubileum kommer en salig blandning av människor och uttrycker sin solidaritet med vad som sker i Alsike kloster. Själva har systrarna bara ett att säga, det är det ordspråk som HelgeAndssystrarna har som sitt eget: "Kristi kärlek tvingar".

Jag är mycket stolt över att ha fått uppdraget att bygga kloster i Sverige på 2000-talet.
0 Kommentarer

Stolt mottagare av första exemplaret av rysk medalj

10/5/2014

1 Kommentar

 
I min frånvaro tilldelades jag i den ryska staden Solikamsk den 12 september 2014 den första medaljen till Gregory Demidovs minne. Motiveringen löd: "For Solikamsk, you have become a person who helped restore the historic contacts with Uppsala". På grund av sjukdom kunde jag inte åka till Ryssland, men mina kollegor doktorerna Magnus Stenmark och Anja Rautenberg for iväg och tog emot medaljen. De blev också själva medaljerade. Magnus Stenmark och jag blev 2010 inbjudna till Solikamsk, där vi blev mottagna med pompa och står. Rysslands första botaniska trädgård grundades i saltgruvestaden Solikamsk av oligarken Gregory Demidov. Carl von Linné mottog flera växter från Ryssland, vilka ännu växer kvar i Uppsala. Min kontakt med Solikamsk syftar till att främja vänskapen mellan våra två städer, så att vi håller det nätverk levande som Linné en gång grundade. Att tilldelas en sådan här medalj är mycket uppmuntrande för mitt arbete.
Picture
1 Kommentar

Bjurzons pris 2014

10/5/2014

0 Kommentarer

 
Naturvetenskapliga Studentsällskapet vid Uppsala universitet har beslutat att jag ska bli 2014 års mottagare av Bjurzons pris. Bjurzons pris tillfaller en naturvetenskaplig forskare som lyckats väl med att förmedla sin forskningsgren till en bredare krets utanför den naturvetenskapliga sfären. Jag är Fil. Dr. i systematisk botanik och brinner för detta ämne. Jag erhåller priset på grund av mitt mångåriga arbete med att förmedla kunskap om Carl von Linné och hans vetenskaper. Priset delas ut den 21 oktober 18.00 vid ett möte i Upplands Botaniska Förening (tidigare Botaniska Sektionen av Naturvetenskapliga Studentsällskapet) då jag även håller föredraget: "Carl von Linnés vetenskaper – urtid, nutid och framtid". Jag är mycket stolt och tacksam över detta pris. Särskilt mycket betyder priset eftersom jag under flera år var ordförande för Botaniska Sektionen av Naturvetenskapliga Sällskapet.
0 Kommentarer

    Mariette Manktelow


    Archives

    November 2019
    December 2018
    Maj 2018
    Maj 2016
    November 2015
    November 2014
    Oktober 2014

    Categories

    Alla

    RSS-flöde

Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.