Mariette Manktelow
  • Hem
  • Forskning
  • Linnéprojekt
  • Blomföredrag
  • Publikationer
  • Övrigt
  • Nyhetsblogg

Linnéprojekt och Linnéforskning

Här nedan beskriver jag mina viktigaste projekt som alla har handlat om att ta fram nya fakta om Linné, linneanska växter och linneanska platser. Mest har det  berörtUppsala, men jag har också till exempel inventerat Linnés Råshult (se publikationslistan). Jag har genom åren inhämtat mycket kunskap och håller för närvarande på att skriva publikationer om det jag insamlat.

 

Linnés Hammarby

Bild
Foto: Mariette Manktelow
Ett av mina forskningsområden är den historiska floran i Linnés  trädgårdar i Hammarby och platsens historia. Jag växte själv upp intill gården och 2001 publicerade jag den första botaniska inventeringen av  Hammarby. 2005 skrev jag ett vårdprogram för området. 
Ladda ner vårdprogrammet

Linnés växter

Picture
Foto: Stephen Manktelow
Originalväxterna från Linnés världsberömda trädgård Hortus Upsaliensis finns ännu kvar, men nu runtom i staden och i Linnés Hammarby. Uppsala bär på ett unikt biologiskt kulturarv.  Läs mer om Linnés växter i Hammarby .

Vetenskapligt världsarv

Bild
Bild: Jonas Lundin.
Landshövding Anders Björk initierade arbetet för ett vetenskapligt världsarv om systematisk biologi där Linné och Uppsala är navet. Jag fick uppdraget att skriva konceptet och driva starten av detta internationella världsarvsprojekt. Läs mer om världsarvsprojektet The Rise of Systematic Biology.

Linneansk pedagogik

Linnés Historiska Landskap

Bild
Bild: Fibben Hald.
I ett av mina forskningsprojekt om Linné som lärare studerade jag linneansk pedagogik tillsammans med historiker och retoriker. Resultatet använde jag bland annat till att införa linneansk pedagogik i grundskolan i  Mariefred. Se publikationslista. Läs mer om skolprojektet.
Picture
Foto: Mats Wilhelm
Bevarandeprojektet Linnés Historiska Landskap pågick under 2002-2012 med mål att bevara oskyddade linneanska marker kring Uppsala. Resultaten av arbetet blev Kulturreservatet Linnés Hammarby, åtta renoverade Linnéstigar, Gränby Linnéminne och utökad kunskap om Funbo Lövsta och Linnes Sävja.  Läs mer om projektet.

Linnéstigarna

Bild
Foto: Mats Wilhelm.
Genom ett brett samarbete ledde jag upprustningen av Linnéstigarna, Herbationes Upsalienses, till Linnéjubileet. Projektet involverade konstnärer, biologer, arkeologer, pedagoger och många fler. Loggan har vänligen lånats ut av Linnean Society of London. 2020 publiceras den första sammanställningen av vilka växter som finns kvar av dem som Linné såg på exkursionerna kring Uppsala. Mina texter finns på skyltarna, men också på en hemsida om Linnéstigarna.

Linnéjubileet 2007

Kursen Carl von Linné

Picture
Foto: Björn Tingström
Jag fick glädjen att vara projektkoordinator för Linnéjubileet 2007 i Uppsala kommun. Det blev en sprakande fest som många talar om än i dag. Läs rapporten om Linnéjubileet.
Bild
Bild: Anna Maria Wremp
För att bredda bilden av Linné inför Linnéjubileet skapade jag den tvärvetenskapliga kursen Carl von Linné. Den gavs vid Uppsala universitet och samlade ett trettiotal lärare och flera hundra kursdeltagare. Många förmedlade kunskap från kursen under Linnéjubileet. Kursen ges idag även på engelska, läs mer här.

Kvinnliga botaniker

Bild
Foto: Mariette Manktelow
Linné uppmuntrade kvinnor att studera botanik. Han översatte därför sexualsystemet till svenska och korresponderade med kvinnor och skickade fröer och råd. Själv levde han hela livet med starka kvinnor omkring sig. Om detta handlar boken Kvinnorna kring Linné. Medförfattare Petronella Kettunen. Beställ boken.
Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.